Elválasztási-beszoktatási tippek

Elválasztási-beszoktatási tippek

Találjuk meg a középutat! Az biztosan nem használ a gyereknek, ha egyik pillanatról a másikra otthagyom, és jövök érte délután. De nekünk is fel kell készülnünk az elszakadásra!
Az elszakadásra készüljön föl a szülő is! Hogyan, ha a gyermekét nagyon félti, nehezen bízza másra, akkor először kezdje a nagyszülőkkel, majd a barátokkal  és az időintervallumot is csak fokozatosan növelje.
Aludjon a gyermeke idegen helyen (nagyszülők), és mikor délután felébred, anya ott van érte. Ezzel rögzíthetjük benne, a délutáni alvásból való felébredés után “jön anya” szituációt.

Játszanak Önök is óvodásat! Az állatok lesznek az ovisok, és a gyermeke lesz az óvónő, óvó bácsi. A szerepek megtanulása könnyebbé teszi a gyermekének a beszoktatást
Legyen mindig egy kedvenc játék, plüss, amit visz magával a gyermeke az oviba.
Kicsi gyerekeknél, jó ötlet, ha a gyermek érzi valamelyik ruhadarabon, játékon anya illatát, mert ez meg fogja nyugtatni.
A gyermekét biztosítsa arról, hogy jönni fog. Például „Ebéd után itt vagyok érted vagy ott fogok rád várni az ajtóban!” Az időt legjobban az étkezésekhez tudja kötni, ezt minden gyerek érteni fogja.
Az óvónő legyen tisztában a gyermeke megnyugtatásának módjaival, mondja el neki!
A betegségek előjeleire is érdemes figyelni. Extra figyelemmel, szeretettel sok minden gyógyítható!
A beszoktatást végezzék együtt (felváltva, néha együtt bekísérve, vagy együtt menjenek a gyerekért), ha a gyermeke érzi, hogy mindketten ezt szeretnék, és nyugodtak, bíznak benne, akkor könnyebben fog menni, kevesebb lesz a sírás.
Az óvodába bekísérés során előforduló sírás egy játszma része. Sok esetben a síró gyermektől elköszönve, ő pár pillanattal később nyugodtan játszik vagy rohan a többiekhez meginni a reggeli kakaót!
Az elváláskor felmerülő síráskor mindig legyünk szelídek, de határozottak. A gyerekkel tudassuk, hogy számíthat ránk, és az ígért időpontra megyünk érte, legyünk ott. Természetesen a gyerek nem ismeri az órát, de ha látja, hogy a többiekért jönnek, őérte még nem, a sokadik ilyen helyzet már lelkileg is megterhelő.
A gyerekek szeretnek ilyenkor egyfajta elválási rituálét kialakítani. Lehet, viszont a gyerek tudja, hogy a rituálé nem azért van, hogy meghosszabbítsuk az együttlétet, és elodázzuk az elválást.
Saját magunkat is rendbe kell raknunk. Ha minket is megvisel az elválás, akkor a gyerek is érezni fogja a megingásunkat, és ki is használja majd!
A gyerek hisztijét tekinthetjük a világvégének is, de mi van akkor, ha úgy értékeljük ezt az állapotot, hogy a hiszti egy visszajelzés nekünk, hogy jó, ha lélekben megerősödünk!
Az óvoda egy új élethelyzet a gyereknek, fel kell dolgozni
A gyereket sok új élmény éri az oviban. Jók is, rosszak is. Érdemes megbeszélni, eljátszani az élményeket. Lehet, hogy a gyerek nem akar majd ovisat játszani (ez túl direkt lenne), de lehet, hogy a királyfi, és a királylány éppen úgy meg fog felelni célnak.
De egy jó esti mese is jót tesz a gyerek lelkének!
Tudta Ön, hogy olyan eszközök vannak a kezében, melyről nem is tudott eddig?

A kisgyerekes anyukák, köztük talán Ön is, sok esetben érezheti magát tehetetlennek, mert a kicsi nem tudja elmondani, hogy mi a baja, csak látja, hogy szenved!
Ez a tehetetlenség megszüntethető!
Tudja mekkora élmény az, ha egy édesanya már nem együtt szenved a gyermekével, hanem hatékonyan tud neki segíteni, külső beavatkozások nélkül?
El tudja képzelni, hogy mennyit növekedne az Ön önbecsülése anyaként, ha képes lenne segíteni abban, hogy megoldódjanak a gyermeke problémái?
Ráadásul a gyermeke korai fejlődése (ami meghatározó az ö szempontjából) problémamentessé tehető!
Mit érdemes megfontolni?
Gyermeke, és Ön közt ebben az időszakban a legszorosabb a kapcsolat, „átjönnek”a gyermeke érzései, ezért szenved Ön is jobban. A gyermeke mivel ebben a korban nem tud más módon kommunikálni a szavak nyelvén, valahogy mégis ki kell, hogy fejeznie magát. Gondoljon a gyermeke különböző fajta sírásaira! És Ön tudja, hogy sírás, és sírás között különbség van.
Ugyanez érvényes a gyermeke érzéseinek felismerésében is.
A gyakorlati segítő munka során számtalanszor bebizonyosodott, hogy az anya, és gyermeke közötti szoros kapcsolat miatt, az édesanyákon keresztül is lehet oldani a kicsi feszültségeit, a benne lévő stresszt.
Ezért a legegyszerűbb, amit tehet, hogy megtapasztalja a segítésnek azt a formáját, mikor Önnel dolgozunk a gyermeke problémáin. Ez a segítségadás sok erőt, és anyaként a saját önbizalma erősödését fogja eredményezni, amellett, hogy a gyermeke javulnak, megoldódnak!
A kisgyermeke beszoktatási problémái oldhatók az anyán keresztül is!
Ez azért hatékonyabb, mint a közvetlen gyerekkel folytatott munka, mert,
Ha az anya nyugodt, akkor a gyermeke is nyugodtabb,
Ön sokkal intenzívebben, és mélyebben tud figyelni, együttműködni, mint egy 2-5 éves gyermek.
A tapasztalat azt mondja, hogy egy kisgyerekkel történő foglalkozásnál, kétszer jobb eredményt hoz az Önnel végzett közös munka!